O župi sv. Petra apostola


Župa sv. Petra apostola ima vrlo bogat i dinamičan život u pastoralu tijekom čitave liturgijske godine. Zbog pastoralnih potreba u župi se svake nedjelje slavi pet sv. misa. Zagrebačka nadbiskupija može s ponosom gledati na svoju budućnost jer na misi za mlade nedjeljom, koja se u ovoj župi slavi više od jednog desetljeća, okuplja veliki broj mladih. Vrlo pohvalno je što se u župi organiziraju redoviti susreti za roditelje prvopričesnika i krizmanika i to sa svakim razredom pojedinačno. Kroz takve se susrete želi podsjetiti roditelje na njihovu nezamjenjivu ulogu u vjerskom odgoju vlastite djece. Roditelji vrlo pohvalno gledaju na ovakve zajedničke susrete u župi gdje svi zajedno doprinose izgradnji kako obitelji tako i župe.

U župi se organiziraju duhovne obnove, trodnevnice uoči župnih zaštitnika sv. Petra apostola, Ivana Krstitelja kao i za blagdan bl. Alojzija Stepinca. Pobožnost prema sv. krunici mnogi vjernici pokazuju tijekom čitave godine gdje se sv. krunica moli svaki dan pola sata prije sv. mise. Tijekom prošlog mjeseca listopada na jedan svečani način molila se sv. krunica uz pjesmu i litanije Majci Božjoj. Osobita nakana tijekom listopadskih pobožnosti bila je namijenjena za duhovna zvanja u našoj župi te za buduće prvopričesnike i krizmanike. Treba istaknuti da su župljani sa svog hodočasničkog puta iz Lurda donijeli Gospin kip koji sada pohađa naše obitelji i oko kojeg se moli sv. krunica.

Euharistijsko klanjanje svakog je 12. u mjesecu nakon večernje svete mise, a župljani koji njeguju Pobožnost prvih petaka Srcu Isusovu svakog prvog petka u mjesecu imaju priliku za sv. ispovijed jedan sat prije večernje svete mise. Mnogi župljani uključeni su u molitvu i preko Molitvenih vjenčića Kraljice obitelji koji su u ovoj župi jedno veliko duhovno bogatstvo. Od mjeseca rujna u župi je posvećena mjesečna pobožnost prema sv. Ivanu Krstitelju koja bude svakog 24. u mjesecu, a uvijek nam u goste dolazi drugi svećenik koji služi euharistijsko slavlje i propovijeda.

Svakoga zadnjeg četvrtka u mjesecu nakon sv. Mise bude euharistijsko klanjanje koje animiraju članovi Molitvene zajednice bl. Alojzija Stepinca.

Vitalnost i duhovna angažiranost samih župljana prepoznaje se u mnogim župnim aktivnostima kao što su Župno pastoralno vijeće, Župno ekonomsko vijeće, Župni karitas, Župni mješoviti zbor sv. Cecilije, Zbor mladih, Dječji zbor Božje krijesnice, Molitvena zajednica bl. Alojzija Stepinca, Molitveni vjenčići Kraljice obitelji, čitači, ministranti, župna Radio emisija Glas iz Pustinje.

Župljani sv. Petra apostola danas sudjeluju u velikom broju na liturgijskim i molitvenim slavljima što pokazuje vjerničku svijest za izgradnju osobne i zajedničke crkvenosti.

Župa sv. Petra apostola danas broji 11809 stanovnika, a od toga je 10609 katolika tj. onih koji primaju svećenika prilikom blagoslova obitelji. Prosječni broj članova po obitelji je 3,24.

Župna crkva sv. Petra apostola


Prva crkvica na ulazu u Zaprešić bila je sagrađena od drveta još 14. stoljeća, a stari zaprešćani koji su se bavili ribolovom dali su joj ime po sv. Petru koji je ujedno i zaštitnik ribara. Sadašnja župna crkva sv. Petra izgrađena je u novogotičkom stilu 1869., a prije nekoliko godina doživjela je unutarnje i vanjsko uređenje uz pomoć župljana i Poglavarstva grada Zaprešića. Župna crkva sada je ponos svih zaprešćana i župljana na ulazu u grad Zaprešić.

Nova crkva sv. Ivana Krstitelja i pastoralni centar

U novo ruho Župa sv. Petra apostola počela se oblačiti onog trenutka kada je počela izgradnja crkve Sv. Ivana Krstitelja. Gradnja je počela za vrijeme upravljanja župom župnika mr. Ivana Bošnjaka. Župnik Ivan Bošnjak je nakon dugogodišnjeg čekanja konačno 1990. dobio od nove demokratske vlasti odobrenje za izgradnju crkve u središtu Zaprešića. Iskop temelja i radovi počeli su 26. kolovoza 1992. Prije toga je na gradilištu služena sv. misa na blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Na blagdan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 1993. kamen temeljac blagoslovio je uzoriti kardinal dr. Franjo Kuharić. Kamen koji je blagoslovljen i stavljen u temelje nove Crkve sv. Ivana Krstitelja potječe iz onog nemilog događaja kada je u Zaprešiću napadnut bl. Alojzije Stepinac. Župnik Ivan Bošnjak kamen je dobio od sestara karmelićanki iz Karmel Brezovice.

Lijepu i veliku crkvu sv. Ivana Krstitelja oktogonalnog oblika, veličine 1.100 m2 i kriptu od 800 m2 projektirala je Dubravka Brkić iz Zagreba. Sav duhovni život odvija se dugi niz godina u Kripti sv. Ivana Krstitelja gdje se nedjeljom služe sv. mise: u 7.30, 9.00, 10.30, 12.00, a radnim danima u 18.00 (19.00) sati. Nedjeljom je večernja sv. misa u Crkvi sv. Petra apostola u 18.00 (19.00) sati kao i radnim danom u 8.00 sati.

U novije vrijeme crkva sv. Ivana Krstitelja svakim danom poprima onaj izgled kako je planski projektirana i zamišljena. Prema tom konačnom cilju sve više nas približava sadašnji župnik i upravitelj župe Ivan Frkonja. Župnik Ivan u predanom radu zajedno sa svojim župljanima najviše se veseli potpunom dovršenju nove župne crkve i pastoralnog centra.

Kapelice


Uz dvije crkve, Župa sv. Petra apostola ima i dvije kapelice koje su posvećene sv. Josipu i sv. Antunu Padovanskom. Kapelica sv. Antuna Padovanskog podignuta je 1933., a uz pomoć župljana iz Savske ulice obnovljena je 2000. U Novim dvorima nalazi se kapelica sv. Josipa koju je ban Josip Jelačića dao sagraditi u svom perivoju 1855. U njoj su bili sahranjeni njegova devetomjesečna kći, sam ban Josip Jelačić, te njegov brat Antun..