Dječji župni zbor “Božje krijesnice”


Probe se održavaju subotom u 14 sati u dvorani Pastoralnog centra ili u kripti crkve sv. Ivana Krstitelja.

Dječji zbor “Božje krijesnice” broji oko 40 – tak članova i članica u dobi od 3. – 7. razreda. Na početku školske godine 2004./2005. dječji zbor “Božje krijesnice” izabrao je i svoje prethodno spomenuto službeno ime. Valja napomenuti da je ime odabrano na poticaj teksta iz Malog Koncila koji je objavljen 2004. prigodom nedjelje Zahvale za Božja dobročinstva, što je pokazatelj crkvenosti i znak koliko se ovaj zbor djelatno priprema i sudjeluje u euharistijskim slavljima, pogotovo u slavljima koja imaju prigodnu zadanu tematiku od strane Crkve.

Posebno obilježena slavlja kojima raspjevan i radostan glazbeni ton i harmoniju zajedništva daje ovaj dječji zbor su: Uskrs, Božić, nedjelja u kojoj se zaziva na početku šk. godine pomoć i trajna prisutnost Duha Svetoga za rad i život svih onih koji sudjeluju u školskom i znanstvenom obrazovanju, Misijska nedjelja, nedjelja Zahvale za Božja dobročinstva, spomendan zaštitnice glazbe i pjevanja – sv. Cecilije, misu bdijenja s djecom na Badnjak, Očev dan, Majčin dan, slavlje Prve sv. Pričesti i dr.

Pjevanje zbora u euharistijskim slavljima glazbeno prati mali instrumentalni sastav od dviju flautâ i dvije violine.

Dječji zbor “Božje krijesnice” sudjelovao je na župnom božićnom koncertu mladih, isto kao i na Živim jaslicama te na Uprizorenju Kristove muke. Također, tri puta je sudjelovao svojim pjevanjem na smotri dječjih crkvenih zborova, Zlatna harfa. U prosincu 2010. zbor je nastupio kao gost na koncertu KUD-a Ban Josip Jelačić.

Od 2008. zbor svake godine nastupa u Zagrebačkoj katedrali pjevanjem u euharistijskom slavlju prigodom župnog hodočašća bl. Alojziju Stepincu.

Župni zbor mladih “Stijene”


Redovite probe zbor održava u dvorani Pastorlanog centra ili u kripti crkve sv. Ivana Krstitelja, petkom u 20,30 sati.

Zbor mladih Stijene iz Župe sv. Petra apostola Zaprešić okuplja četrdesetak pjevača i svirača koje vodi Jana Blažanović. Zbor sudjeluje u župnim aktivnostima, humanitarnim akcijama i koncertima kroz božićno i korizmeno vrijeme, tradicionalno održavaju božićne koncerte, odlaze na razne susrete mladih te promiču ime Grada Zaprešića diljem Hrvatske. Stijene su 2011. dobile Nagradu Grada Zaprešića za okupljanje mladeži i promicanje zbornog pjevanja. U lipnju 2013. proslavili su 20 godina djelovanja zbora koji je iznjedrio čvrsta prijateljstva, ali i više ljubavnih veza koje su okrunjene brakom. Nekadašnji zboraši na mlađe članove prenijeli su vedar duh, ljubav prema pjevanju i važnost kontinuiteta zbornog pjevanja i djelovanja mladih u župi. Da, i nakon 20 godina, još uvijek nas najčešće možete pronaći na nedjeljnim misama u 12 sati u Crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Saznajte više o župnom zboru mladih Stijene!

Zbor mladih Stijene čitanjem i pjevanjem redovito animira nedjeljna misna slavlja u 12 sati, još od 1993. godine kada su formirane svete mise u našoj župi. Unatoč čestim promjenama, jer je kroz zbor mladih prošlo stotinjak svirača i pjevača, Stijene su se održale dugih 19 godina. Trenutno zbor mladih vodi Jana Blažanović, a zbor okuplja 6 svirača i 40-ak pjevača, uglavnom krizmanika, srednjoškolaca, studenata i radničke mladeži. Zboraši sudjeluju u brojnim aktivnostima u župi, poput animiranja mise za mlade, krštenja, sv. potvrde i vjenčanja, redovito organiziraju tribine za mlade i duhovne obnove.

Stijene su tijekom 20 godina ostavile plodove svog upornog rada i zalaganja za vlastito zajedništvo te pružanje pomoći kroz financijska sredstva i pjesmom iz srca onim najpotrebnijima. Uz pomoć svećenika i cijele župne zajednice, zboraši su redovito organizirali humanitarne akcije kroz korizmeno i božićno vrijeme za Krijesnice – udrugu za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima, za mladog Nikolu Vidaka koji je 2008. godine stradao u prometnoj nesreći te za oboljele u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra. Zboraši su uz cijelu zajednicu Župe sv. Petra apostola pomogli u izgradnji kuće obitelji Marić iz Drenja Brdovečkog.

Zboraši su nastupali diljem Hrvatske i u nekoliko susjednih zemalja. Prvi nastup bio je već 1994. g. na susretu mladih povodom 900. obljetnice osnutka zagrebačke biskupije, pjevali su na koncertima u Zagrebu i široj okolici Zaprešića, planinarskim križnim putevima i drugim susretima mladih (Šibenik, Varaždin, Livno, Zadar i dr. ), u zagrebačkoj, sarajevskoj i skadarskoj katedrali, gdje su sudjelovali na albanskom festivalu duhovne glazbe. Stijene su surađivale s mnogim župama u dekanatu i izvan njega, animirale nekoliko misa u dočasničkoj školi u Lučkom i u vojnom učilištu na Črnomercu u Zagrebu, svojom pjesmom razveselile osobe s poteškoćama u razvoju u Stubici i Bistri, napuštenu djecu u Hrvatskom Leskovcu i oboljelu djecu u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u Zagrebu.

Stijene odlično surađuju sa župama Zaprešićkog dekanata čiji je dekan upravitelj župe preč. Ivan Frkonja. Redovito izmjenjuju iskustva s mladima iz Župe Blažene Djevice Kraljice Marije apostola, Župe sv. Vida u Brdovcu i Župe sv. Nikole u Bistri kroz božićne i uskrsne koncerte te duhovne obnove.

Već tradicionalno održavaju božićne koncerte koji su iz godine u godinu kvalitetniji i bolji, a kripta crkve Sv. Ivana Krstitelja postaje mjesto susreta, pjesme i druženja mladih. Sedmi tradicionalni božićni koncert u siječnju 2012. bio je ozvučen razglasom koji su Stijene uz pomoć cijele župne zajednice i svećenika, preč. Ivana Frkonje i vlč. Matije Pavlakovića, uspješno kupili krajem 2011. godine.

Kao vjerska zajednica, Stijene su na župnim događanjima i događanjima za mlade, nastupima dilljem Hrvatske i u nekoliko susjednih zemalja, promicali ime Grada Zaprešića. Imenom zbora Stijene, zboraši odlučno pokazuju da mogu biti stijene, čvrsti temelji župe, vlastitog Grada Zaprešića i cijelog hrvatskog društva. Zboraši redovito obogaćuju svakodnevni život Župe i promiču ime Grada, što potvrđuje sudjelovanje u emisijama na Radio Zaprešiću, Televiziji Zaprešić i na Hrvatskom katoličkom radiju.

Na mladima svijet ostaje, a tijekom 19 godina, mladi iz Zbora mladih Stijene odlučno su pokazali svoje ciljeve, pjesmom veličati Boga, pomagati najpotrebnijima, širiti optimizam i voljno prihvatiti svaki izazov kako bi postavili temelje za dolazak mlađih naraštaja. Upravo iz želje za daljnim usavršavanjem, a na poticaj upravitelja župe preč. Ivana Frkonje i tadašnjeg župnog vikara vlč. Tomislava Hačka, Zbor mladih Stijene prijavio se na pozivni natječaj Grada Zaprešića te je u listopadu 2011. godine primio Nagradu Grada Zaprešića za doprinos u kulturi 2011. godine za okupljanje mladeži i promicanje zbornog pjevanja.

Stijene su u 2013. održale osmi tradicionalni božićni koncert i veliki koncert u povodu 20 godina postojanja zbora i zbornog pjevanja. Ista godina donijela je druženja i različite oblike suradnje zbora mladih Stijene s novim župnim vikarom, vlč. Darkom Bručić-Pavukom.

Mješoviti župni zbor “Sv. Cecilija”


Osnovan je 1993. Zbor se sastoji od 31 člana i to: 23 ženskih članica i 8 muških članova. Zbor od njegovog osnutka vode časne sestre Kćeri Božje ljubavi koje kroz svoj rad daju najbolje i sve od sebe za rast i život zbora. Zaslugama svih sestara koje su vodile pjevanje zbora, zbor danas odiše vrlo pozitivnim crtama ljudskog, kršćanskog, duhovnog te liturgijsko-glazbenog odgoja i članovi zbora su upravo dobri i plemeniti ljudi, koji imaju puno dobre volje, požrtvovnosti, strpljenja i ljubavi za marljiv rad na liturgijsko-glazbenom području.

2005. zbor je registriran kao Udruga pri Službi za opću upravu Zagrebačke županije. Osnovni sadržaj djelatnosti Udruge Mješovitog crkvenog zbora «Sv. Cecilija» župe sv. Petra apostola u Zaprešiću je čuvanje i njegovanje crkvenog liturgijskog pjevanja, kao i umjetničkog stvaralaštva i običaja u Republici Hrvatskoj, te popularizacija kulture i umjetnosti kod mladeži i građana putem organiziranja priredbi i koncerata, kao i svih drugih oblika kulturnih djelatnosti, u skladu sa zakonom (usp. Statut, članak 7).

Kao Udruga zbor ima puno aktivnosti u Crkvenom i društvenom životu na području župe i grada Zaprešića od kojih izdvajamo: pjevanje svake nedjelje u misnom slavlju župe u 10.30h, te na svim crkvenim blagdanima (Božić, Uskrs, Bogojavljenje, Tijelovo…), nastup u Zagrebačkoj katedrali prigodom hodočašća župe bl. Alojziju Stepincu, nastup u Novim Dvorima prigodom obljetnica rođenja i smrti bana Josipa Jelačića, svečano obilježavanje državnog i crkvenog blagdana Tijelova, nastup na Smotri zborova grada Zaprešića i okolice, proslava zaštitnika župe: sv. Petra i sv. Ivana Krstitelja – 29. 06. i 24. 06., proslava blagdana Mučeništva sv. Ivana Krstitelja – 29. 08., obilježavanje dana grada Zaprešića, dan zaštitnice zbora sv. Cecilije i obilježavanje dana crkvenih pjevača i – 22. 11., nastup na koncertu u Došašću, u Galeriji Skurjeni…

Zbor je do sada 2006. i 2007. sudjelovao na dvjema smotrama zborova grada Zaprešića i okolice. Također, svake godine za zbor se organiziraju duhovne obnove. 2006. zbor je imao duhovnu obnovu u Granešini, 2007. u Poredju, a 2008. planira se duhovna obnova u Krasnom. Zborom od 2004. do danas ravna s. Cecilija Horvat, prof.