Zavjetno hodočašće Zaprešićkog dekanata 2018.

Zavjetno hodočašće Zaprešićkog dekanata 2018.

Kao vjernici Zaprešićkog dekanata i hodočasnici grada Zaprešića, predvođeni svojim pastirima i ove smo godine 8. ožujka  hodočastili na svoje zavjetno hodočašće u zagrebačku katedralu. Euharistijsko slavlje predvodio je zaprešićki dekan preč. Ivan Frkonja u zajedništvu s rektorom Josipom Kuhtićem, vlč. Marinkom Golekom, vlč. Markom Čolakom, prof. Ilijom Čabrajom i svećenicima iz zaprešićkog dekanata. U asistenciji su bili trajni đakon Ilija Nikolić i ministranti župe sv. Petra ap. U prigodnoj propovjedi mons. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale istaknuo je kako bl. Alojzija Stepinca čovjek vjere i iskrenog domoljublja koji se nikada nije priklanjao ni desno ni lijevo nego je uvijek poticaj i primjer kako ljubiti Boga i čovjeka. Na kraju euharistijskog slavlja zaprešićki dekan župnik Ivan Frkonja zahvalio je  rektoru katedrale Josipu Kuhtiću na prigodnoj homiliji, svećenicima zaprešićkog dekanata a posebno nazočnim vjernicima grada Zaprešića na zajedništvu oko euharistijskog stola:

„I ove nas je godine u Zagrebačkoj katedrali okupio zagovornik našega grada Zaprešića i cijelog hrvatskoga naroda, blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Došli smo večeras Gospodinu zahvaliti za mnoge milosti koje smo po Blaženikovu zagovoru primili, ali i moliti da nas on i dalje zagovara kod Gospodina u svim našim potrebama, brigama i poteškoćama.

Kao vjernici Zaprešićkog dekanata i hodočasnici grada Zaprešića, zajedno sa svojim pastirima, zahvaljujemo Blaženiku na osnivanju župe sv. Petra apostola u Zaprešiću, iz koje je nastala i sestrinska nam župa Marija, Kraljica Apostola. Zahvaljujemo Blaženiku na daru velikog događaja za Zagrebačku Nadbiskupiju, a to je događaj Druge sinode. Također, zahvaljujem na dolasku našem gradonačelniku grada Zaprešića, gospodinu Željku Turku, kao i ostalim predstavnicima Grada, koji svake godine vjerno sudjeluju s nama na ovom zavjetnom hodočašću. Ujedno, koristim ovdje priliku zahvaliti njemu i Gradu na darovanom novčanom prilogu za potrebe korisnika Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji je u darovnoj procesiji prinesen na oltar.

Župnik Ivan Frkonja posebno je zahvalio Mješovitom crkvenom zboru „Sv. Cecilija“ župe sv. Petra ap.  koji su pod ravnanjem gospođice Jane Blažanović uz orguljsku pratnju gosp. Hrvoja Bana, u suradnji sa s. M. Veronikom Šaban, Družbe Kćeri Božje ljubavi, svojim pjevanjem uzveličali ovo misno slavlje. U kratkom ophodu kod groba bl. Alojizja Stepinca zaprešićki župnik Ivan izmolio je s hodočasnicima molitvu u čast bl. Alojziju Stepincu za njegovo proglašenje svetim.

Ilija Nikolić