Ponovno nadbiskupijski prvaci iz vjeronauka

Ponovno nadbiskupijski prvaci iz vjeronauka

2. ožujka 2017. učenici OŠ Antuna Augustinčića i naši mladi župljani: Mislav Horvat, Fani Gelo, Ivan Bjelivuk, Ana Matasić i Jelena Horvat osvojili su 1. mjesto na nadbiskupijskom (za Zagrebačku nadbiskupiju to je već međužupanijska razina!) natjecanju  iz vjeronauka pod vodstvom svog mentora – vjeroučitelja Ilije Nikolića.

Prigodne riječi ohrabrenja i pozdrava uputila je s. Valentina Mandarć u ime organizatora, a kao domaćin pozdravio je i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mr. sc. Marko Kovač. Iz Agencije za odgoj i obrazovanje ohrabrujuće je riječi uputila mr. sc. Gordana Barudžija, koja je u provedbi natjecanja sudjelovala kao član Državnog povjerenstva, te se u istom svojstvu natjecateljima obratila i gospođa Anita Vranić, tajnica Nacionalnog katehetskog ureda.

Tremu je na samom početku razbio gost s kojim je dr. Mandarić povela kratak i vedar „intervju“. Naime natjecateljima je predstavljen vlč. Odilon Gbenoukpo Singbo, porijeklom iz Benina, a koji se i sam bavi misijskim radom u suradnji s hrvatskim školama i učenicima. Vlč. Odilon predstavio je stanje svoje rodne zemlje te s time povezane teškoće koje prolaze djeca, a koje se tiču obrazovanja i s time povezane njihove budućnosti. Njegove su riječi, kojima im predočen život u Africi, natjecatelji vjeronaučne olimpijade upijali s velikim zanimanjem.

Nakon uvodnih pozdrava natjecanju je pristupilo 9 osnovnih i 6 srednjih škola s područja nadbiskupije, odnosno iz 4 županije. U pauzi između pojedinačnog i ekipnog natjecanja učenici su posjetili i spomen-zbirku blaženog Alojzija Stepinca. Muzej su razgledali uz stručno vodstvo gospodina Tomice Plukavca, a kasnije su se zadržali u molitvi kod Stepinčeva groba u zagrebačkoj katedrali. Kroz prostorije Nadbiskupskog duhovnog stola provela ih je dr. Mandarić, gdje su se zajedno i fotografirali.

Na testu su natjecatelji pokazali pojedinačno znanje, nakon čega je uslijedilo ekipno natjecanje na tzv. tomboli. Nakon tombole po pet je najboljih ekipa pristupilo Milijunaku, gdje su natjecatelji pokazali sportski duh bodreći svoje prijatelje (ali i natjecatelje iz ostalih škola) koji su odgovarali na postavljena pitanja i osvajanjem bodova mijenjali ljestvicu poretka.

Poredak za prve tri osnovne škole je sljedeći:

1.       OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića (mentor Ilija Nikolić te natjecatelji Ivan Bjelivuk, Fani Gelo, Mislav Horvat, Ana Matasić)

2.       OŠ Gustava Krkleca, Zagreb (mentor Dominko Filipović i u ekipi Marko Ercegović, Paula Kubik, Marija Ricov, Filip Valjak)

3.       OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb (mentor: Plamenko Nosić i ekipa: Petra Jantol, Luka Raković, Dora Stary, Ella Vrbanc)

Pobjednička srednjoškolska ekipa je  III. gimnazija iz Zagreba (mentor Stjepan Pavek i u ekipi Nika Đuđar, Kristian Jukić, Filip Rustan, Filip Škoro)

Proglašenje je pobjednika proteklo u vedrom i svečanom tonu. Svaki je sudionik natjecanja dobio prigodan dar, a darove je uručio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, koji je natjecanje i zaključio prigodnim obraćanjem. Biskup je naglasio važnost misija i odricanja koje one uključuju, ali kroz plodove koje donose: dobro koje misionari čine u zemljama u koje su poslani, promicanje kršćanskog humanizma i slobode, donošenja radosti i ublažavanje poteškoća. Vjernik ne može biti vjernik, istaknuo je biskup, a da ujedno nije misionar. „U misije se ne ide jer je to propis, nego zato što nekoga volimo; u misije se ne ide jer želimo promicati neku ideju, nego jednostavno zato što nosimo Krista. To vrijedi u Africi, baš kao i u Zagrebu, Zagorju, Prigorju, Turopolju, Karlovcu, Zaprešiću, na Žumberku i na Ivanščici,“ zaključio je mons. Šaško, podijelivši svima svoj biskupski blagoslov kako bi u svojim mjestima bili pravi misionari koji će bližnjima nositi Krista.

Našim mladim župljanima čestitamo i želimo puno uspjeha na državnom natjecanju koje će se održati od 5. do 7. travnja 2017. u Topuskom u Sisačkoj biskupiji. Neka ih prati Božji blagoslov!