Velika Tijelovska procesija ulicom kardinala Alojzija Stepinca u Zaprešiću

Velika Tijelovska procesija ulicom kardinala Alojzija Stepinca u Zaprešiću

Zaprešić – Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 11. lipnja naš župnik Ivan Frkonja predvodio je euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja. Koncelebrirali su rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, župnik vikar Krunoslav Kolar, prof. Ilija Čabraja, a u asistenciji  su bili bio trajni đakon Ilija Nikolić i bogoslov Dominik Blažun.

Uvodeći u misno slavlje župnik Frkonja je rekao kako ovom posebnom svetkovinom katolici slave otajstvo Božje nazočnosti u Euharistiji, a održavaju se poznate tijelovske procesije. Kazao je kako ovom svetkovinom spominjemo se ustanovljenja Euharistije na Veliki četvrtak, pričesti, sakramenta tijela i krvi Kristove, kao uspomenu na Posljednju večeru.

U homiliji župnik Ivan je progovorio o vjernicima koji redovito dolaze na sv. Misu koji sigurno imaju jedan drugačiji pogled na svijet od onih koji ne idu redovito na sv. Misu. Uspoređujući savjest vjernika koji dopuštaju da im euharistija pomaže u oblikovanju vlastite savjesti za razliku od onih koji ne prakticiraju redovito nedjeljne euharistijske susrete čija je savjest često zakržljala.

Podsjetio je kako Drugi vatikanski koncil uči kako je Euharistija, sv. Misa izvor i uvir jednog kršćanskog života. Župnik Frkonja rekao je da kao svećenik u sakramentu pomirenja pita samo jednu stvar: Ideš li redovito na sv. Misu? Pojasnio je ako je čovjek vjernik u ovome redovit, sve ostalo doći će na svoje mjesto. No, ako čovjek ne susreće Isusa u Euharistiji, sve ostale stvari neće uspjeti riješiti. U nastavku svoje homilije upitao se zašto: Zato jer ono što se u Misi događa ne može se dogoditi nigdje drugdje. Nema drugog izvora i uvira.

Na kraju svoje propovijedi župnik Frkonja pozvao je nazočne vjernika da u Euharistijskim slavljima sudjeluju u punini. Upozorio je na jednu veliku zabludu kako se neki vjernici pričešćuju samo za blagdane. Pričest nije rezervirana samo za blagdane, Isus nam se daruje u svakoj sv. Misi.

Nakon euharistijskog slavlja velika tijelovska procesija u Zaprešiću krenula je ulicom kardinala Alojzija Stepinca s baldehinom i Oltarskim Sakramentom uputila se do župne crkve sv. Petra ap. gdje je uz molitvu podijeljen blagoslov sa Presvetim.

U svečanoj procesiji sudjelovali su KUD Josip Ban Jelačić, DVD Zaprešić, Kuburaško društvo, Lovačko društvo „Zaprešić“, Puhački orkestar – Zaprešić, članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića. Svi su se oni izmjenjivali u nošenju baldehina.

Na misnom slavlju i u procesijskom hodu pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije i zbor mladih Stijene pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja i bogoslova  Lea Langa.

Ilija Nikolić