Očima u Zaprešiću srcem u Betlehemu

Očima u Zaprešiću srcem u Betlehemu

Udruga Stepinčeva oaza mira u suradnji s našom župom sv. Petra ap. 27. i 28. prosinca organizirala je osmu godinu za redom “Žive jaslice” u Zaprešiću. U neposrednoj blizini crkve Sv. Ivana Krstitelja članovi Udruge izgradili su novi Betlehem koji je privukao veliki broj posjetitelja iz Zaprešića i okolice. Tajnica Udruge Antonija Lacić u svom pozdravnom govoru zahvalila je članovima kao i mnogim dobročiniteljima za potporu toga duhovnog projekta u Zaprešiću.

I ove godine glavni pokrovitelji ovogodišnji “Živih jaslica” bili su Grad Zaprešić i Turistička zajednica grada Zaprešića. Prvoga dana uprizorenja bio je nazočan i gradonačelnik Željko Turk koji je zahvalio članovima Udruge Stepinčevoj oazi mira što tradicionalno uprizoruju Živi jaslice i Muku Kristovu po čemu su prepoznati u Zaprešiću i okolici. Osme Žive jaslice otvorio je zaprešićki dekan Ivan Frkonja koji je svim sugrađanima čestitao Božić i pohvalio članove Udruge koji ulažu veliki trud da bi u jednoj jednostavnosti i skromnosti prikazali Isusovo rođenje. Predstavu “Očima u Zaprešiću, srcem u Betlehemu” s novim ovogodišnjim scenarijem osmislio je trajni đakon Ilija Nikolić kroz osam činova. Brojni posjetitelji kroz pedeset-minutno uprizorenje mogli su vidjeti: Marijino naviještenje, Dolazak trgovca, Susret Marije i Elizabete, Josipov san, Joakim i Ana s glasnikom, Odlazak u Betlehem, Poklon pastira i mudraca i Židovski ples.

Prvoga dana božićne pjesme između činova pjevali su članovi KUD-a „Ivančice” iz Kupljenova i Dječji zbor „Božje krijesnice” iz naše župe. Sv. obitelj prvog dana glumila je obitelj Lukačević, a drugog dana obitelj Miketa. Novčani prilog kojeg su malenom Isusu darovali posjetitelji namijenjen je siromašnim i potrebitim obiteljima. Najmlađi sa svojim roditeljima poslije predstave mogli su biti u neposrednoj blizini domaćih životinja: magarca, ovaca, janjaca i teladi. U taj hvale vrijedan projekt uključeno je šezdeset osoba, a pripreme su trajale više od mjesec dana.