Proslava Tijelova u našoj župi

Na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, 15. lipnja euharistijskim slavljem u novoj crkvi sv. Ivana Krstitelja koje je predvodio naš župnik Ivan Frkonja kao župna zajednica proslavili smo ovu veliku svetkovinu. U zajedništvu s glavnim slaviteljem sudjelovali su prof. Ilija Čabraja, župni vikar Marinko Golek,  te naš domaći sin vlč. Marko Čolak koji je ujedno i propovijedao.

U svojoj propovijedi mladi župni vikar iz Vukovine vlč. Marko Čolak govorio je o povijesnom kontekstu nastanku ovog velikog blagdan te kako vjerni Božji narod danas slavi Tijelovo misnim slavljima i svečanim procesijama po svojim gradovima i selima. „I mi ovom svetom Misom i već tradicionalnom procesijom do naše župne crkve sv. Petra s ljubavlju i srcem prožetim veseljem slavimo ovaj veliki blagdan.“ Govoreći o Isusovoj euharistijskom prisutnost propovjednik je istaknuo: „Danas kada ljudi sumnjaju u životne vrijednosti, sumnjaju u istinu, sumnjaju u smisao života, sumnja zahvaća i kršćane u vjerske istine, sumnja u Božju brigu i ljubav za svijet.“  Zato je vlč. Marko pozvao nazočne vjernike da je povratak euharistijskom Isusu zasigurno jedini put povrataka punini života i njegovog smisla.

Nakon misnog slavlja krenula je tijelovska procesija središtem grada. Na misnom slavlju i u tijelovskoj procesiji sudjelovali su brojni vjernici: ministranti, ovogodišnji provopričesnici a pridružili su im se u narodnim nošnjama članovi KUD Josip Ban Jelačić, Kuburaško društvo i Puhački orkestar iz Zaprešića.  Nebo iznad Presvetog Oltarskog Sakramenta nosili su po prvi puta lovci i vatrogasci iz Zaprešića. Na misnom slavlju i u procesijskom hodu pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije.

Ilija Nikolić