Ovi prizori Muke našega Gospodina neće vas ostaviti ravnodušnima!

Ovi prizori Muke našega Gospodina neće vas ostaviti ravnodušnima!

Posljednju večeru, suđenje, Isusov križni put i mučeničku smrt na križu, uprizorili su glumci amateri iz zaprešićke Udruge “Stepinčeva oaza mira”, a priliku za sudjelovanje u još jednom uprizorenju imate već u Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, u 16 sati gdje će ove biblijske prizore ponovno izvesti u prostoru perivoja Novih dvora u Zaprešiću.
 
Glumci Udruge “Stepinčeva oaza mira” su utjelovili svima poznate biblijske likove, nastojeći brojnim posjetiteljima u Sesvetskim Selima prošle nedjelje, 3. travnja, što zornije dočarati muku Isusa Krista. Dirljiv prikaz posljednjih trenutaka Isusova života organizirali su u suradnji sa Župom sv. Antuna Padovanskog, a pripremali su se mjesec i pol dana.

Glumačka postava prije nastupa okupila se pred Presvetim gdje su u intimnoj i tihoj molitvi predali sve svoje živote i onih okupljenih vjernika ispred crkve Božjoj milosti i vodstvu. Ilija Nikolić trajni đakon i član Udruge “Stepinčeva oaza mira” naglasio je da je ovaj scenski prikaz bio posvećen prestanku rata u Ukrajini i pozvao je sve one koji mogu da se na Cvjetnu nedjelju pridruže u Novim dvorima gdje će ponovno uprizoriti pred domaćom publikom ovu dirljivu Muku našega Gospodina.

“Sretan sam i zahvalan dragome Bogu što smo u Sesvetskim Selima uprizorili Kristovu muku. Ovo je bilo naše deseto uprizorenje od 2010. kada smo prvi puta u našemu Zaprešiću kao Udruga Stepinčeva oaza mira to učinili. Zahvalan sam svim članovima i ponosim se njima, od onih najmanjih do najstarijih. Danas smo pokazali da smo jedna obitelj što su i drugi posvjedočili i rekli mi da se to osjeti i vidi. Intenzivno smo se pripremali kroz mjesec dana za ovo uprizorenje u Sesvetskim Selima, ali i za ono koje nam slijedi, a to je na Cvjetnu nedjelju kada ćemo uprizoriti posljednja dva dana Isusova života. Bilo nas je danas oko 90 sudionika. Prikazali smo Veliki četvrtak i Veliki petak.

Zahvalan sam župniku Antunu Senteu st. na povjerenju koje nam je iskazao i dao nam priliku da možemo na ovaj način evangelizirati i kroz ovo vrijeme korizme posvijestiti sebi ono što je Krist učinio svakome od nas, a to je da je svojom mukom, žrtvom, smrću i uskrsnućem nama omogućio vječnost. Posebno mi je drago što je danas glavnu ulogu – lik Isusa Krista, uprizorio Martin Mihalić koji je doista bio predan, kako na probama, tako i danas, gdje je u svim ovim scenskim prizorima, počevši od Posljednje večere pa do scene razapinjanja unutar sebe proživio i pokazao nam barem djelić ono što je Krist za svakoga od nas pretrpio. Udruga “Stepinčeva oaza mira” uistinu može biti ponosna, kao i župa sv. Petra apostola jer iz te župe dolazimo i okupljamo se. Hvala Bogu da smo se vratili na našu biblijsku kazališnu scenu gdje smo danas bili jedno srce i jedna duša. Zahvaljujem svim članovima, od naših kostimografkinja Jadranke i Ane, pa naše tajnice Antonije Lacić koja vodi veliku logistiku te potpredsjedniku naše udruge Zlatku Miklecu koji je prevozio rekvizite i stvari, do naših redara koji su ovaj veliki duhovni projekt iznijeli i omogućili mnogima danas u Sesvetskim Selima da vide posljednja dva dramatična dana Isusova života.

Ovo je prigoda da pozovem kako Zaprešićane, ali i iz grada Zagreba i okolnih župa te sve ljude dobre volje da dođu i da pogledaju. Vjerujem da se ovo isplati pogledati jer čovjek kroz ova dva i po sata može promisliti o sebi i svome životu, ali isto tako o životu drugih ljudi.

Ovu muku smo posvetili za mir u svijetu i prestanak rata u Ukrajini. Nadam se da će naši Novi dvori sljedeću nedjelju 10.travnja zablistati suncem i da će naši posjetitelji moći duhovno rasti kroz ove činove koje smo danas uprizorili. Sve vas od srca pozdravljam i radujem se Vašem dolasku!”, poručio je Ilija Nikolić.

Ove godine Ante Gelo, član Udruge glumio je farizeja Gamilela koji je jedini na vijeću sazvanom u noći branio Isusa, odnosno čast suda. “Ove godine glumio sam dobrog farizeja Gamaliela. Bilo je neobično jer je to bila nova perspektiva jer sam imao priliku gledati i hodati za Isusom iz jednog drugog kuta. Doživljavao sam duhovni rast u vjeri jer gledajući njegovu patnju i muku čovjek ne može ostati ravnodušan i zamisliti se nad vlastitim životom. Ja sam promišljao kako se popraviti i bolje služiti Gospodinu”, rekao je Ante Gelo te pozvao sve koji još nisu da “dođu i vide jer je dobro da čovjek promisli što čini, kamo ide i što to slijedi nakon smrti”.

Glavni glumac, Martin Mihalić ove godine postao je član Udruge “Stepinčeva oaza mira”, a na poziv đakona Ilije Nikolića spremno je odgovorio spoznavši da je to za njega Božja volja.

“Nisam očekivao da ću u ovoj korizmi imati ovakvu duhovnu obnovu kroz pripremu za ovo uprizorenje. Novi sam član Udruge i tek od ove godine prvi puta glumim. Jedne večeri dok sam razmatrao Sveto pismo, đakon Ilija Nikolić nazvao me i upitao bih li ove godine pristao glumiti Isusa. Odazvao sam jer sam mislio da je to Božji poziv i Njegova volja. Kroz ovih mjesec i pol priprema uvijek smo započinjali naše probe s molitvom. Osjećam da smo svi živjeli u tom istom duhu. Pokušao sam se suobličiti u toj patnji i žrtvi koju je Isus podnio za nas”, naglasio je Martin.

“Vizualan sam tip i nisam mogao to doživjeti i proživjeti, osim prilikom gledanja filma Pasija, ali sada sam to na fizički način proživio. Bio je to posebno iskustvo. Vjerujem da sam djelić te muke proživio i trenutno sam bez teksta”, rekao je Martin Mihalić.

Ovu nedjelju Udruga “Stepinčeva oaza mira” ponovno će uprizoriti Muku Isusa Krista u Novim dvorima, u rkt. Župi sv. Petra apostola.

“Pozvao bih sve da dođu na ovu duhovnu obnovu kao završetak korizme u kojoj će imati priliku i na jedan vizualan način doživjeti i proživjeti Muku našega Gospodina”, naglasio je Martin Mihalić.

Podsjećamo, na Nedjelju Muke Gospodnje – Cvjetnicu, u 16 sati ćemo ove biblijske prizore ponovno izvesti u prostoru perivoja Novih dvora u Zaprešiću. Pozivamo vas da nam se pridružite!”, poručuju iz Udruge “Stepinčeva oaza mira”. Vjerujte, nećete požaliti odvažite li se svojim prisutstvom slijediti Gospodina na tom putu.

Izvor: hkm.hr 

Foto: Dario Zürchauer