Svečana misa, procesija i paljenje ivanjskog krijesa

Svečana misa, procesija i paljenje ivanjskog krijesa

Na proslavi svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja, zaštitnika nove crkve u župi sv. Petra apostola u Zaprešiću i ove godine okupio se veliki broj vjernika i štovatelja toga sveca.

Riječ dobrodošlice svim hodočasnicima i svim štovateljima sv. Ivana Krstitelja uputio je upravitelj župe Ivan Frkonja. Posebice je pozdravio predvoditelja mise mons. Jurja Batelju, postulatora u kauzi za kanonizaciju bl. Alojzija Stepinca, rekavši: „Velika je radost i privilegij što župa koju je ustanovio bl. Alojzije Stepinac ima priliku u svojoj sredini pozdraviti i čuti riječi jednog od najboljih poznavatelja kardinalova života. Hvala Vam što ustrajno i odvažno, detaljno i strastveno pišete i govorite o istini o našem voljenom blaženiku za čiju kanonizaciju usrdno molimo“. Na misi su koncelebrirali domaći župnik Frkonja, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, župnik vikar Marinko Golek, domaći sinovi svećenici vlč. Luka Brešić, vlč. Marko Čolak, vlč. Mario Dukić, svećenici Zaprešićkog dekanata o. Jozo Ivić, Marko Baršić i prof. Ilija Čabraja.

U propovijedi mons. Batelja govorio je kako nas svetkovanje rođenja sv. Ivana Krstitelja potiče na razmišljanje o vrlo delikatnom problemu našeg vremena rođenja začetog čovjeka ili njegovog uništenja. Naveo je učenje ranokršćanskog pisca Tertulijana „Već je čovjek onaj koji nastaje“. Razvijajući svoje promišljanje mons. Batelja dotaknuo se Svetog pisma koje govori o dostojanstvu djeteta u utrobi majke, koga je Bog priznao, onaj koga Bog zove imenom i onaj čije oči gledaju svako dijete u formiranju majčinog krila. Ustvrdio je kako vjera uči da se kod začetog čovjeka ne radi samo o nesvjesnom projektu naravi, nego o projektu ljubavi Bog Stvoritelja.

Postulator u kauzi za kanonizaciju bl. Stepinca govorio je kako se blaženik zauzimao za sve progonjene, a posebno za djecu. To potvrđuje činjenica kako je blaženik posjetio i blagoslovio Dječji dom za ratnu siročad i židovsku djecu u Zaprešiću 30. travnja 1944.

„Utemeljitelju vaše župe blaženom Alojziju Stepincu bi se duša uznemirila od tuge kad je prolazio praznim selima u kojima nije bilo dječjeg osmjeha. Pusta sela, prazna, jer ljubav nije stigla, nego sebičnost smrt. U zemlji Hrvata i danas bi duša našega blaženika zadrhtala nad ispražnjenim selima i pustoši oranica“, rekao je mons. Batelja.

Predvoditelj misnog slavlja podsjetio kako svi slavitelji rođenja Ivana Krstitelja osobito roditelji trebaju znati kako nije dosta što je dijete rođeno, ako nije odgojeno. Pozvao je roditelje da mole u obitelji s djecom, da idu s djecom na misu, da budu prvi vjeroučitelji djeci i da se zauzimaju za pravo vjeronauka u školi.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je velika procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj je sudjelovao i Puhački orkestar iz Zaprešića. Završni blagoslov svim sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio je mons. Batelja na ulaznom platou nove crkve Sv. Ivana Krstitelja.

Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije pod vodstvom s. Veronike Šaban i orguljaša Hrvoja Banaja.

Veliki broj hodočasnika i građanstva tradicionalno je gledao u blizini crkve Sv. Ivana Krstitelja paljenje ivanjskog krijesa, a nakon toga održana je narodna veselica na Trgu Ivana Pavla II.

Svetkovini Rođenja sv. Ivana Krstitelja prethodila je dvodnevna duhovna obnova. Prvog dana u subotu 22. lipnja održan je koncert „Svetom Ivanu na dar“ župnog orguljaša Hrvoja Banaja i sopranistice Kristine Habuš. Gost koncerta bio je mješoviti zbor sv. Cecilije. Drugog dana u nedjelju 23. lipnja održana je duhovna obnova uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja koju je predvodio o. Ciril Ćuš, uz duhovni nagovor, euharistijsko slavlje i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.