OBAVIJEST O LITURGIJSKIM SLAVLJIMA S NARODOM U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19

OBAVIJEST O LITURGIJSKIM SLAVLJIMA S NARODOM U VRIJEME PANDEMIJE COVID-19

Draga braćo i sestre u Kristu!

U ovom vremenu širenja bolesti COVID-19, propisane su mnoge mjere kojima se željelo zaštiti zdravlje i ljudski život. Iste su podrazumijevale i zabranu okupljanja, što je zahvatilo i naš vjernički život te su bile na snazi mjere koje nisu dopuštale euharistijska slavlja s narodom. Zahvaljujući tehničkim pomagalima, bili su omogućeni prijenosi misnih slavlja te smo na posredan način mogli biti u duhovnom zajedništvu. No, Crkva nije virtualna već konkretna zajednica koja u svom poslanju sadrži i fizičko okupljanje vjernika u Dan Gospodnji da bi ga proslavili u euharistiji. Doista, Crkva živi od euharistije, koju mi, vaši svećenici, nismo prestali prinositi ni u ovo vrijeme kako bi Kristovo mistično tijelo živjelo od svog izvora. No, Crkvu ne čine samo svećenici već je većim djelom sastavljena od vjernika laika kojima je euharistijski kruh neizostavna okrepa i snaga za život vjere.

Stoga vas radosni obavještavamo kako su odlukom mjerodavnih državnih i crkvenih vlasti od 2. svibnja 2020. godine omogućene mise s narodom.

One će se u našoj crkvi sv. Ivana Krstitelja služiti po redovitom rasporedu:

– radnim danom u 8.00 (osim ponedjeljkom) i u 19.00 sati
– nedjeljom u 7.30, 9.00, 10.30, 12.00 i 19.00 sati.

Prilikom dolaska na euharistijska i druga liturgijska slavlja, potrebno se pridržavati svih mjera i preporuka koje su donesene od mjerodavnih državnih i crkvenih vlasti. One su vam dostupne na slijedećim poveznicama:

 – Pismo kardinala Josipa Bozanića o liturgijskim slavljima i okupljanjima vjernika u novim okolnostima pandemije Covid-19

 – Preporuke HZJZ-a za sprečavanje zaraze COVID-19 tijekom obreda u crkvama i molitvenim prostorima vezano uz vjerska okupljanja.

Dragi vjernici, molimo vas da ove preporuke pročitate i da ih se pridržavate jer smo odgovorni jedni za druge te će se po našem savjesnom i odgovornom ponašanju mjere popuštati ili će se zbog neodgovornosti iste pooštravati. Upućeni smo na Krista, ali i jedni na druge te je ovo vrijeme bilo izazovno, pa i bolno kako za nas svećenike tako i vas vjernike budući da nismo mogli zajedno slaviti euharistiju. Ukoliko želimo da nam se ta milost ponovno ne uskrati, poštujmo ono što u preporukama piše.

Radosno vas iščekujemo kako bismo zajedno slavili otajstva spasenja moleći se da nam Gospodin iskaže svoje milosrđe te zaustavi širenje bolesti COVID-19 u svijetu kako bi ponovno pokazao svoju nadmoć nad svakim zlom, što je činio kroz čitavu povijest spasenja.

Zazivajući na vas blagoslov i zaštitu svemogućega Boga po zagovoru Presvete Bogorodice, sv. Petra apostola, sv. Ivana Krstitelja i bl. Alojzija Stepinca, pozdravljamo vas u Gospodinu!

Vaši svećenici

preč. Ivan Frkonja, župnik
vlč. Krunoslav Kolar, župni vikar

P.S.: Ukoliko je netko u mogućnosti donirati dezinfekcijsko sredstvo za potrebe župe, neka ga ponese sa sobom na misno slavlje. Hvala!