Blagoslov dvorane i svečana akademija u čast Bl. Alojzija Stepinca u Zaprešiću

Blagoslov dvorane i svečana akademija u čast Bl. Alojzija Stepinca u Zaprešiću

U petak, 12. lipnja, u večernjim satima  u našoj Župi održala se svečanost blagoslova dvorane posvećene bl. Alojziju Stepincu a nakon toga upriličena je svečana akademija.

Svečanost blagoslova predvodio je pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, u zajedništvu s našim župnikom Ivanom Frkonjom i župnim vikarom Krunoslavom Kolarom.

Uz rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matije Pavlakovića,  ovom jedinstvenom župnom događaju nazočili su naši bivši župni vikari: vlč. Damir Ocvirk, vlč. Darko Bručić Pavuk, vlč. Marinko Golek a njima su se pridružili domaći sinovi – svećenici rodom iz ove župe vlč. Marko Čolak i vlč. Marko Dukić kao i umirovljeni svećenik prof. Ilija Čabraja. Uz gradonačelnika Željak Turka gosti ovog slavlja bili su mnogi uzvanici i predstavnici gradskih i civilnih vlasti Grada Zaprešića te članovi našeg Župnog ekonomskog i  Pastoralnog vijeća.

Blagoslovu dvorane predhodila je prigodna recitacija Ančice Koprek Blagoslov posvećena bl. Alojziju Stepincu. U procesijskom hodu s biskupom Ivanom Šaškom i asistencijom ministranta mladi u narodnim zaprešićkim nošnjama donijeli su u dvoranu bistu bl. Alojzija Stepinca.

Mješoviti župni zbog Sv. Cecilija, uz pratnju Tamburaškog zbora Gaj, tijekom ulazne procesije izveli su pjesmu Blaženi naš Kardinale.

U svom uvodnom pozdravnom govoru biskup Šaško kao izaslanik nadbiskupa, kardinala Josipa Boznića obratio se nazočnima:

Blagoslovnim slavljem ova se vama draga, obnovljena dvorana predaje na novu uporabu župnoj zajednici. Molimo da posluži što djelotvornijem ostvarenju poslanja vjernika putem evangelizacije, molitvu, bratsko-sestrinskoga služenja i zajedništva. Zahvalni smo svima koji su pridonijeli ostvarenju ovoga djela.

Nakon navještaja evanđelja u svojoj homiliji u prigodi blagoslova biskup Šaško je, među ostalim, istaknuo:

Braćo i sestre, u ovome lijepom i znakovitom slavlju, iz Božje riječi izdvajam nekoliko detalja koje smo pozvani ponijeti u srcu kao pravi ‘suvenir’, temelj za djela koja ostaju dovijeka:

Ponajprije, lako je vidjeti da su se ovdje, u povijesti vaše župe, u životu vaše vjere susrela četiri kamena koja ljudi odbaciše, a koja su postala zaglavnim kamenjem: najprije Krist, a zatim – u povezanosti s njime: sv. Ivan Krstitelj, apostol Petar i blaženi Alojzije. Sve njih obilježuju odlike svetaca: gorljivi navjestitelji, s pouzdanjem u Boga, vjerni do kraja, odbačeni, da bi u konačnici zasjali najvećim sjajem Božje slave.

Biskup Šaško zaželio je svima nama da nova ova predivna dvorana ponovno postane stari-novi prostor susretanja, izgradnji kršćanske kulture, sučeljavanja s raznim temama za produbljivanje vjere, oblikovanja kršćanskih odgovora na pitanja suvremenosti, novih poticaja za život Crkve i traženja putova kojima vodi maštovitost kršćanske ljubavi. U završnoj riječi, obraćajući se vjernicima, biskup je kazao: „Neka to bude doprinos široj zajednici svih žitelja Zaprešića, da ovdje susretnu otvorenost duha i mjesto za sve ljude koji traže i čeznu za životnom istinom, kao i za svakodnevnim, takozvanim ‘malenim’ radostima. Ovo je novo žarište Duha Svetoga na istim temeljima vjere, nade i ljubavi“.

Nakon blagoslovne molitve uslijedila je svečana akademija uz bogati kulturni program. Svojim su prigodnim pjesmama uzveličali ovo posebno slavlje sva tri naša župa zbora: Mješoviti zbor „sv. Cecilija“, Zbor mladih „Stijene“ i Dječji zbor „Božje krijesnice“ pod vodstvom Hrvoja Banaja, Marije Nikolić i bogoslova Lea Langa.

Na kraju svečane akademije naš župnik Ivan vidno sretan obratio se zahvalnim riječima: Stojim ovdje pred svima vama neizmjernim srcem punim radosti i uzdignuta zahvalna pogleda prema Gospodinu, jer smo okupljeni u prostoru koji svojim sadašnjim izgledom i današnjim blagoslovom, dobiva novu dimenziju, svojevrsno „novo poslanje“. Nakon blagoslova zvona za crkvu sv. Ivana Krstitelja, koji se dogodio upravo u ovom prostoru, izgradnje i posvete crkve sv. Ivanu Krstitelju, izgradnje i blagoslova Pastoralnog centra, nabave, instalacije i kolaudacije orgulja u crkvi sv. Ivana Krstitelja, uređenja okoliša oko crkve sv. Ivana Krstitelja i postavljanja kipa sv. Ivana Pavla II. na glavnom zaprešićkom trgu te obnove crkve sv. Petra i postavljanja biste bl. Alojzija Stepinca kod istoimene crkve, naša dugogodišnja kripta, sada novim ruhom obavijena, postala je dvorana posvećena bl. Alojziju Stepincu, a ujedno i „kruna“ našeg zajedničkog stvaralaštva u župi sv. Petra apostola te novo djelo koje će biti na ponos našeg grada Zaprešića.

Župnik Ivan Frkonja posebno se zahvalio: Biskupu Ivanu za blagoslov nove dvorane bl. Alojzija Stepinca, Gradu Zaprešiću, na čelu s gospodinom Željkom Turkom, gradonačelnikom grada Zaprešića, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mnogobrojnim župljanima na njihovoj duhovnoj i materijalnoj podršci. Riječi zahvale uputio je svima koji su sudjelovali u pripremi i organiziranju ove povijesne svečane akademije.

Zahvalama i čestitkama pridružio se i gradonačelnik Željko Turk koji je podsjetio kako je uzoriti kardinal zagrebački nadbiskup Josip Bozanić s pravom crkvu sv. Ivana Krstitelja nazvao „Zaprešićkom katedralom. „Izgrađeni Pastoralni centar, uređen okoliš s trgom i kipom Ivana Pavla II. svjedoči kako smo zajedničkim snagama uspjeli dovršiti  i financijski zaokružiti   još jedan projekt“.

Na kraju svečanosti uručene su na dar od župe sv. Petra apostola  biste bl. Alojzija Stepinca: mons. Ivanu Šašku, pomoćnom biskupu zagrebačkom, gosp. Željku Turku, gradonačelniku grada Zaprešića, gđi Katici Mišković, pomoćnici ministra Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, gosp. Giorgiu Montiniju, projektantu uređenja dvorane, gosp. Miljenku Fučkaru, gosp. Ivi Lukiću, gosp. Mati Grgiću i gđi Anici Jurić.

Zahvalnice su primili naši zaslužni članovi Župnog  ekonomskog i Pastoralnog vijeća: gosp. Josip Maleković, gosp. Josip Žnidarić, gosp. Karlo Grgec, gosp. Jozo Čović, gosp. Stjepan Bezuh, gosp. Marko Lozančić, gosp. Martin Ilić, gosp. Ivica Bogadi i gosp. Pero Brešić.

Cijeli duhovno – kulturni program vodila je naša župljanka prof. Višnja Poropat Vujnovac a  nakon svečane akademije uslijedio je domjenak.

Ilija Nikolić