Apostolski nuncij predvodio proslavu sv. Ivana Krstitelja, suzaštitnika župe

Apostolski nuncij predvodio proslavu sv. Ivana Krstitelja, suzaštitnika župe

Na proslavi svetkovine Rođenja sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, suzaštitnika župe sv. Petra apostola u Zaprešiću, kao i onoga kojemu je crkva u ovoj župi posvećena, i ove godine okupio se znatan broj vjernika i štovatelja toga sveca.

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je apostolski nuncij u RH nadbiskup Giorgio Lingua. Uz župnika, zaprešićkog dekana, vlč. Ivana Frkonju u koncelebraciji su sudjelovali i župni vikar vlč. Krunoslav Kolar, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, kancelar sisačke biskupije preč. Janko Lulić, prof. Ilija Čabraja i vlč. Mario Dukić, dok su u asistenciji bili trajni đakon Ilija Nikolić te bogoslov Dominik Blažun.

Na početku euharistijskog slavlja okupljene je pozdravio župnik Ivan Frkonja, a osobito toplu dobrodošlicu izrazio je apostolskom nunciju ističući kako je ova župna zajednica počašćena što će izaslanik svetog oca Franje, kao poveznica našega naroda s Petrom naših dana, predvoditi ovo euharistijsko slavlje.

U prigodnoj homiliji nadbiskup Lingua govorio je o rođenju sv. Ivana Krstitelja koje je bilo puno simbolike istaknuvši kako je Elizabetina neplodnost postala plodnost, a Zaharijina šutnja postala proročanstvo.

Ustvrdio je kako je svetkovina rođenja sv. Ivana Krstitelja poziv na razmišljanje o ženama koje očekuju dijete, i to često s različitim osjećajima – radosti, straha, nade, brige, zahvalnosti i čuđenja.

Apostolski nunciji Lingua podsjetio je kako je sv. Ivan Pavao II. za pedesetu godišnjicu svojega svećeništva napisao knjigu Dar i otajstvo  koja govori o njegovu svećeničkom pozivu, ali i nama danas pomaže kako bismo razumjeli da je  majčinstvo upravo dar i otajstvo.

Nadbiskup Giorgio u nastavku svoje propovijedi progovorio je iz vlastitoga iskustva:

„Mogu reći kako sam osobno doživio da je majčinstvo dar i otajstvo. Bilo je to onda kada mi je moja majka ispričala kako je kao mlada djevojka željela postati redovnicom. Željela je svoj život darovati Bogu. Onda je upoznala mojega oca i u njoj se zapalio snažan osjećaj ljubavi, koji je izgleda bio jači od ljubavi koju je osjećala prema Bogu. Pojavile su se mnoge sumnje. Napokon se u molitvi odlučila za brak, ali se usudila zamoliti Boga za znak: Ako je tvoja volja da se vjenčam s Mariom, molim te za milost da imam sina svećenika, molila je… 

Možete zamisliti kako sam se iznenadio i zadivio kada mi je to ispričala. Srećom, s velikom mudrošću, kako ne bi utjecala na moj izbor, pričekala je da mi to kaže nakon što sam zaređen za đakona. Cijeneći njezinu mudrost što je tolike godine čuvala tu tajnu, shvatio sam u tome koliko je istinita Božja riječ:

Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas (Iv 15,16).”  

Nakon dirljivog svjedočanstva apostolski nuncij govorio je o vrlo raširenom blagoslovu budućih majki u Južnoj Americi. Posebno dok je bio nuncij na Kubi, vidio je u različitim prigodnim slavljima čest blagoslov budućih majki. Kongregacija za bogoštovlje prije nekoliko godina taj je obred odobrila. Izrazio je želju da taj obred zaživi i postane uobičajen i u Hrvatskoj, ali i u cijelome svijetu.

Pri kraju slavlja župni vikar Kolar uputio je imendansku čestitku župniku Frkonji poklonivši mu prigodnu sliku u ime cijele župne zajednice. Župnik je zahvalio svima, a posebno apostolskom nunciju što je predvodio euharistijsko slavlje poklonivši dragome gostu brončano poprsje bl. Alojzija Stepinca.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj je sudjelovao Puhački orkestar iz Zaprešića, DVD – Zaprešić, zaprešićke mažoretkinje te velik broj župljana koji su po završetku proslave ove svetkovine gledali tradicionalno paljenje ivanjskoga krijesa.

Završni blagoslov nadbiskup Giorgio Lingua svim je sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio na ulaznome platou nove crkve sv. Ivana Krstitelja.

Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor sv. Cecilije pod vodstvom Hrvoja Banaja i Marije Nikolić.

Ilija Nikolić