EVO ME! JESAM! HOĆU! AMEN! – NOVI MINISTRANTI PRIMLJENI U ZBOR MINISTRANATA ŽUPE SV. PETRA APOSTOLA U ZAPREŠIĆU

EVO ME! JESAM! HOĆU! AMEN! – NOVI MINISTRANTI PRIMLJENI U ZBOR MINISTRANATA ŽUPE SV. PETRA APOSTOLA U ZAPREŠIĆU

Početkom nove liturgijske godine uz plamen dviju svijeća na adventskome vijencu, 5. prosinca 2021, zajednica ministranata Župe Sv. Petra apostola u Zaprešiću postala je bogatija novim članovima. Drugu su adventsku nedjelju radosno dočekala desetorica dječaka koja su svoj Evo me! izrekla na nedjeljnoj proslavi euharistije, čime su svečano primljena u ministrantsku službu.

Na početku svete mise preč. Ivan Frkonja kao pastir župe pozdravio je ministrante, a oni su potom dali svoja obećanja kojima potvrđuju svoju spremnost te prihvaćaju povjerenu im dužnost i službu, a koja se očituje i u njihovu nazivu: ministrare znači služiti, a služiti oltaru znači biti suradnikom liturgije.

Nakon blagoslovne molitve župnik Ivan blagoslovio je ministrantsko ruho. Svoje su haljine novoprimljeni ministranti odjenuli uz pomoć starijih ministranata koji će im i dalje biti uzorom i osloncem, osobito na početku njihove službe.

Okrijepljeni Božjom riječju, mladi su ministranti primili predmete za sveto bogoslužje – lekcionar, ampulice i ciborij, svijećnjak sa svijećom, kadionicu, lađicu s tamjanom te zvonce – koji će ih uvijek asocirati na dobro i savjesno vršenje ministrantske službe, ali i podsjetiti da budu Kristovim svjedocima i izvan župne zajednice.

Za obred primanja ministranata u ministrantsku službu dječaci su se pripremali tjednim susretima uz molitvu i zajedništvo s ostalim ministrantima, a predvođeni svojim voditeljem, župnim animatorom Mislavom Horvatom te uz uvijek prisutnu i potrebnu duhovnu potporu župnog vikara vlč. Vatroslava Siketića.

Iako različitih uzrasta pogled im je bio usmjeren na isto – na Krista, na njegov oltar oko kojega će se nastavljati okupljati, a odsada mu i služiti, te tako, baš kao što to Izaija besjedi u ovonedjeljnom Lukinu evanđelju, pripravljati put Gospodinu i ravnati mu staze.

Ana Žagmešter