Proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja

Proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja

U srijedu, 24. lipnja 2020. godine, svečanim euharistijskim slavljem proslavljena je svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja, suzaštitnika naše župe.  Euharistijsko slavlje, koje je okupilo velik broj župljana i štovatelja sv. Ivana Krstitelja zaprešićkog kraja, predvodio je preč. Janko Lulić, kancelar Sisačke biskupije. Uz župnika Ivana Frkonju i župnog vikara Krunoslava Kolara, koncelebrirali su: preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, prof. Ilija Čabraja, vlč. Ivan Gretić, vlč. Franjo Tkalčec, vlč. Mario Dukić, a u asistenciji  su bili bio trajni đakon Ilija Nikolić i bogoslov Dominik Blažun.

Na početku misnoga slavlja župnik Ivan Frkonja sve je srdačno pozdravio i zaželio svima radost susreta ovog posebnog slavlja kada župa uz svog glavnog zaštitnika sv. Petra apostola, utemeljitelja župe bl. Alojzija Stepinca časti i svoga suzaštitnika, sv. Ivana Krstitelja.

Predsjedatelj slavlja, preč. Lulić, uveo je prisutne u misno slavlje istaknuvši kako rođenje sv. Ivana Krstitelja povezuje naša iskustva s rođendanima. Kada želimo počastiti neku osobu i doći nekome na slavlje rođendana onda želimo obući lijepo odijelo i donijeti mu dar. Slavitelj je naglasio kako nas Bog želi rođenjem Ivana Krstitelja obući u haljinu spasenja ali kao vjernici trebamo biti svjesni kako je naša haljina tkana od naših slabosti koju u svakoj sv. misi možemo predati Nebeskom Ocu kako bi nas ponovno zaogrnuo svojim milosrđem.

U poticajnoj homiliji preč. Lulić poslužio se iskustvom poznatog duhovnog pisca 20. stoljeća Tomasa Mertona, trapističkog redovnika koji je pisao o herojskim krepostima i jedinstvenom liku Svetopisamskih stranica kao što je bio sv. Ivan Krstitelj. Koristeći Mertonove riječi propovjednik je opisao Ivanov život i poslanje kao čisti Božji instrument. Preč. Janko govoreći iz današnje perspektive naglasio je: Biti instrument Božji ne znači ostati bez osobnosti ili slobode, biti rob koji nema mogućnosti samostalnog razmišljanja. Razvijajući tu misao što znači biti instrument Božji protumačio je kako je Ivan Krstitelj bio znak istinske hrabrosti, oslobođen vlastitih prohtjeva koji je bio spreman svoje ja pretvoriti u Kristovo Ja. U tom kontekstu propovjednik je rekao kako je Ivan Krstitelj bio i znak odvažnosti. Ivan Krstitelj nije dopuštao da se Božja riječ prilagođava po principu za svakoga po nešto, već daje dijagnozu i pripisuje lijek: biti kršten u Isusu Kristu i dopustiti mu da vlada našim životima. Propovjednik se na trenutak upitao: Zašto se mi danas volimo odmaknuti od dužnosti odvažnog svjedočanstva i prilagoditi se vremenu osjetljivih ušiju i nježnih duša?

U svojim završnim riječima Predvoditelj misnog slavlja  istaknuo kako je Ivan Krstitelj primjer koji privlači, ostavlja dojam i potiče na akciju. Pozvao je vjernike da upoznavajući identitet Ivana Krstitelja otkrivaju i svoj kršćanski identitet, dostojanstvo i poslanje.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je velika procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj je sudjelovao i Puhački orkestar iz Zaprešića. Završni blagoslov svim sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio je preč. Janko Lulić na ulaznom platou nove crkve sv. Ivana Krstitelja.

Na misnom slavlju pjevao je naš mješoviti župni zbor Sv. Cecilije, zbor mladih Stijene pod vodstvom bogoslova Lea Langa i orguljaša Hrvoja Banaja.

Veliki broj hodočasnika i građanstva tradicionalno je gledao u blizini crkve sv. Ivana Krstitelja paljenje ivanjskog krijesa koji je ove godine zbog mjera opreza bio znatno manji.

Svetkovini rođenja sv. Ivana Krstitelja predhodila je dan prije u utorak, 23. lipnja duhovna obnova koju je predvodio p. Ciril Ćuš, uz duhovni nagovor, euharistijsko slavlje i klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu.

  Ilija Nikolić