Proslavljena svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Proslavljena svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove

Na svetkovinu Tijelova u crkvi sv. Ivana Krstitelja, svečano euharistijsko slavlje u prijepodnevnim satima predvodio je naš župnik Ivan Frkonja. U zajedništvu s glavnim slaviteljem sudjelovali su župni vikar Krunoslav Kolar, prof. Ilija Čabraja, a u asistenciji je bio trajni đakon Ilija Nikolić.

Prigodnu homiliju održao je župni vikar Krunoslav Kolar koji je u svojim uvodnim riječima rekao kako nam svetkovina Tijelova progovara o Božjoj prisutnosti među nama koja nije samo duhovne već i materijalne naravi. Propovjednik Kolar je posebno istaknuo kako slaviti Tijelovo znači slaviti Kristovu prisutnost u ovome svijetu koja se ostvaruje na tri otajstvena načina. Podsjetivši na tri dimenzije Kristova Tijela kao Tijelo rođeno od Marije, euharistijsko Tijelo i eklezijalno Tijelo, kao važne sastavnice koje daju upute vjernicima kako živjeti svoju svakodnevnicu, istaknuo je i elemente tijelovskog slavlja: okupljanje oko Krista, sjedinjenje s Kristom, klanjanje Kristu i hod s Kristom. „Upravo ovo posljednje posebnost je današnjeg dana, kada prolazeći u procesiji ovim svijetom očitujemo da smo udovi Kristova Tijela, da vjerujemo u njegovu stvarnu prisutnost u euharistiji, da vjerujemo da je Bog doista postao čovjekom da bi nam omogućio pristup k sebi. Ukoliko pogledamo sam izgled tijelovske procesije, koja uključuje pjesmu, radost, pohvale, zahvalnost, nošenje stjegova, bacanje latica, iskazivanje časti, prisutnost mnoštva, može nas podsjetiti na svojevrsni državnički posjet ili na negdašnje trijumfalne povratke vladara nakon bojnog uspjeha. Doista, to i jest naša tijelovska procesija: hod s Kristom, vladarom Božjeg kraljevstva, kojemu iskazujemo čast i dobrodošlicu, a čiji je bojni pohod bio uspješan budući da „svojom smrću on je uništio našu smrt i svojim uskrsnućem obnovio naš život.“ zaključio je kapelan Krunoslav.

Nakon mise velika tijelovska procesija ove godine nije krenula našim glavnim ulicama Josipa Bana Jelačića i ulicom kardinala Alojzija Stepinca prema župnoj crkvi sv. Petra apostola već oko crkve sv. Ivana Krstitelja gdje je uz molitvu na ulaznom platou podijeljen blagoslov sa Presvetim.

Na misnom slavlju i u procesijskom hodu pjevao je mješoviti župni zbor Sveta Cecilija pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja.

Ilija Nikolić