Ispovijed 21. i 23. prosinca

SUSRET S KRISTOM U SAKRAMENTU ISPOVIJEDI

ISPOVIJED ŠKOLSKE DJECE I STARACA

subota 21. prosinca 2019. godine u 10:00 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja

VELIKA BOŽIĆNA ISPOVIJED

ponedjeljak 23. prosinca 2019. godine u 17:00 sati u crkvi Sv. Ivana Krstitelja


Da bismo se dobro ispovjedili moramo:

1. Ispitati svoju savjest (priznati sami sebi svoje, a ne tuđe grijehe). To ćemo najbolje učiniti prema 10 Božjih zapovijedi i 7 glavnih grijeha.

2. Kad smo u skrušenosti srca uvidjeli svoje slabosti onda se za njih iskreno kajemo – pobudimo osjećaj žaljenja za počinjene grijehe.

3. Tek tako pripravljeni pristupimo pred svećenika i preko njega Bogu otvorimo svoje srce.

4. Nakon ispovijedi iskreno zahvaljujemo Bogu na ponovnoj milosti čistoće srca, izvršimo određenu zadovoljštinu (pokoru) i donosimo odluku da ćemo se čuvati grijeha.

Tek tada spremni smo prihvatiti Krista u Svetoj Pričesti. Iskrena ispovijed liječi duševne, a često i tjelesne rane. “Ako prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar pred žrtvenikom, idi izmiri se s bratom a onda prinesi dar.” (Mt 15, 17-37)

Svaki iskreni vjernik osjeća potrebu da se za proslavu Isusova rođenja što ljepše pripravi. No u potrošačkom društvu sva priprava pretvara se u trošenje i kupovanje nepotrebnog. Isus ne treba naše borove, štalice, ukrase, obilne i skupe ručkove, novu garderobu, pucnjavu i buku. On traži toplinu doma i srca, miran kutak u kome će posijati sjeme svoje ljubavi.

Zbog toga vas pozivamo da kroz sakrament pomirenja, svetu ispovijed pripravimo sebe za taj susret. Najljepši dar koji si mi možemo darovati za Božić, a kojim će i sam Bog biti oduševljen jest čista i mirna savjest, mir duše očišćene od bilo kakve sjene grijeha. Tužan i promašen je Božić bez Boga, a tamo gdje caruje grijeh Bogu nije mjesto.

“Svatko, zapravo, mora priznati da je bolestan da bi mogao biti izliječen; svatko mora priznati svoj grijeh da bi Božje oproštenje koje je već darovano na križu moglo imati učinka u njegovom srcu i u njegovu životu!”, papa u miru Benedikt XVI