Proslavljeno Stepinčevo u našoj župi

Proslavljeno Stepinčevo u našoj župi

Ovogodišnji spomendan hrvatskog mučenika i nadbiskupa blaženog Alojzija Stepinca u našoj župi svečano je proslavljeno trodnevnom Duhovnom obnovom koju je predvodio o. Ilija Grgić iz Družbe misionara Krvi Kristove. U prepunoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na samo Stepinčevo 10. veljače uz glavnog predsjedatelja o. Grgića u koncelebraciji su sudjelovali župnik Ivan Frkonja i prof. Ilija Čabraja.

U prigodnoj propovijedi o. Ilija Grgić naglasio je važnost dana: „Stepinčevo se danas u našem narodu gotovo opipljivo osjeća, ne samo u Zaprešiću nego u cijelo Katoličkoj Crkvi u Hrvata”. „Blaženi Alojzije nije ponosan što danas slavimo njegov spomendan nego je ponosan na sve one koji žele utjeloviti Evanđelje u svoj život”, rekao je propovjednik, te se zapitao koje su blaženikove poruke nama danas. „Četiri su poruke koje možemo iščitati iz njegovog svetog života: Kako ostati vjeran Bogu, poštovati dostojanstvo svakog čovjeka, ljubiti svoje bližnje i živjeti jedinstvo vjere”, istaknuo je o. Grgić. Na kraju propovjedi obraćajući se župljanima te prve zaprešićke župe p. Ilija je rekao: „Po primjeru bl. Alojzija Stepinca znajmo se boriti za istinu Kristovu koja nas po muci i patnji oblikuje da možemo prihvatiti i moliti za svoje neprijatelje.”

Župnik Ivan Frkonja zahvalio se i predsjedatelju slavlja p. Grgiću što je kroz tri dana približio župljanima sveti lik bl. Alojzija Stepinca. Na euharistijskom slavlju za Stepinčevo bio je nazočan i gradonačelnik Željko Turk s vijećnicima grada Zaprešića.

Za ovo slavlje iz glavnog oltara župnik  Ivan izvadio je moćnik bl. Alojzija Stepinca kojeg su župljani mogli dotaknuti i moliti zagovor našega utemeljitelja. Trodnevnicu je pjevanjem i sviranjem na misama uveličao naš Mješoviti zbor „Sv. Cecilija”. Za ovo Stepinčevo i proslavu svoga utemeljitelja mladi naše župe nakon euharistijskog slavlja izveli su predstavu „Optuženi Stepinac”.